ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε. (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015



Οι βρεφικές πάνες δεν είναι είδος πολυτελείας


Οι Ενώσεις από 20 χώρες ξεκινούν μια διεθνή εκστρατεία για να αλλάξει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα προϊόντα φροντίδας των παιδιών που υπάρχει μέχρι στιγμής και αντιμετωπίζονται ως είδη πολυτελείας.

 Ενώσεις πολυμελών οικογενειών από 20 ευρωπαϊκές χώρες (στην Ευρώπη πολυμελείς θεωρούνται οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα), με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών (ELFAC) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση  τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για πάνες μωρών. Σε πολλές χώρες, το ουσιαστικό αυτό προϊόν αυτή τη στιγμή επιβαρύνεται με το ανώτατο φορολογικό συντελεστή, που περιλαμβάνεται στην ομάδα των ειδών πολυτελείας. ELFAC θεωρεί απαράδεκτο ότι πάνες μωρών επιβαρύνονται τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, που είναι ίσος με των καλλυντικών, κοσμημάτων ή των ταξιδιών. Λόγω αυτού, όλα τα όλοι οι Σύλλογοι μέλη της ELFAC ασκούν πιέσεις στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τα προϊόντα φροντίδας των μωρών στην ομάδα των ειδών πολυτελείας. Το αλκοόλ, ο καπνός, η κομμωτική, τα αρώματα είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα. Τα αγαθά αυτά, σε σύγκριση με τις πάνες μωρών που χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια βρέφη, "δεν είναι τα πρώτα είδη πρώτης ανάγκης", υπογραμμίζει ο Ραούλ Σάντσες, ο Γενικός Γραμματέας του ELFAC.

€ 60 το μήνα


Οι ευρωπαϊκές Ενώσεις Πολυμελών Οικογενειών  απαιτούν εδώ και χρόνια τη μείωση του ΦΠΑ για προϊόντα υγιεινής του παιδιού, ώστε να έχουν μια δίκαιη φορολογική μεταχείριση ως απαραίτητα αγαθά, η οποία προκαλεί ένα σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία των οικογενειών. Αν και η τελική τιμή εξαρτάται από την ηλικία του μωρού και τη μάρκα της πάνας, κατά μέσο όρο η δαπάνη για αυτό το προϊόν για κάθε παιδί στην οικογένεια είναι ίση με € 60 το μήνα, ποσό που πρέπει να δαπανηθεί κατά τη διάρκεια των δύο τουλάχιστον πρώτων χρόνων της ζωής του μωρού. Στην περίπτωση των μεγάλων οικογενειών με τρία ή περισσότερα παιδιά, αυτή η οικονομική δαπάνη διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται, καθώς επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια των ετών. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη σε οικογένειες με πολλαπλές γεννήσεις, όπου το κόστος ανεβαίνει ακόμη πιο δραστικά, καθώς οι εν λόγω γονείς πρέπει να τις πολλαπλασιάζουν με δύο ή τρεις, φθάνοντας τα έξοδα κάθε μήνα 100 ή € 150 μόνο για πάνες.

 Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ELFAC «είναι απίστευτο το γεγονός ότι οι πάνες φορολογούνται με τον ΦΠΑ που ισούται με αυτό των ειδών πολυτελείας, όπως εστιατόρια ή εκδρομές, τα οποία είναι αναμφίβολα εξαιρετικά και όλοι μας θέλαμε να κάνουμε, αλλά είναι απολύτως περιττά . Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες πρέπει να αντιμετωπίσουν υπέρογκες τιμές στις πάνες λόγω του συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για τα παιδιά μας, και ακόμα περισσότερο - θα πρέπει να το χρησιμοποιούν κάθε μέρα για περίπου δύο χρόνια ως ελάχιστο. 

Το σημείο αιχμής αυτής της εκστρατείας θα είναι η υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας με την αίτηση που κατατέθηκε προς το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ, η οποία συγκεντρώνει τους Υπουργούς Οικονομικών όλων των κρατών μελών. Η αναφορά θα πρέπει να προωθηθεί σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση και να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία, και να τη διαδόσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου