ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε. (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

UNDESA-DSPD



ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
15 Μαΐου 2015

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας - "Men in Charge;" - τονίζει τη
σημασία της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των παιδιών στη σύγχρονη οικογένεια.
Σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες γυναίκες όλο και αναγνωρίζονται ως ισότιμοι εταίροι και ιθύνοντες σε οικογένειες που θα έπρεπε να είναι, βοηθώντας έτσι να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη των παιδιών.
Ωστόσο, σε πάρα πολλές χώρες, οι διακρίσεις κατά των γυναικών και αδιαφορία για τα δικαιώματα των παιδιών  παραμένουν ενσωματωμένα στους οικογενειακούς νόμους και τις κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και τις επικρατούσες κοινωνικές νόρμες  ώστε συχνά να
συχωρούν και να δικαιολογούν πολλές πρακτικές διακρίσεων.
Οι κοινωνικό και οικονομικό κόστος είναι αισθητά σε όλους. Οι διακρίσεις και η παραμέληση συχνά οδηγούν σε βία, απειλώντας την υγεία των γυναικών και των παιδιών και περιορίζοντας τις πιθανότητες τους να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση και τις δυνατότητές τους. Ο κύκλος τείνει να συνεχιστεί στην επόμενη γενιά, καθώς τα παιδιά που βιώνουν τη βία είναι πιο πιθανό να καταφύγουν στη βία στην ενήλικη ζωή τους.
Η δίκαιη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από το δίκαιο των νομικών πλαισίων και των κοινωνικών προτύπων που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.  Νόμοι και πρακτικές που δεν δίνουν ίσα δικαιώματα σε όλους, και καταστέλουν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, δεν έχουν καμία θέση στις σύγχρονες οικογένειες, τις κοινότητες, τις κοινωνίες και τα έθνη.
Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα, ας αποφασίσουμε να αλλάξουμε τις νομικές και κοινωνικές νόρμες που υποστηρίζουν τον αρσενικό έλεγχο πάνω στις γυναίκες, ενισχύουν τις διακρίσεις και αποτρέπουν την εξάλειψη της βίας κατά των ευάλωτων μελών της οικογένειας. Όπως έχουμε διαμορφώσει ένα νέο πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και προσπαθούμε για έναν κόσμο αξιοπρέπειας για όλους, ας σταθούμε ενωμένοι για τις γυναίκες και τα δικαιώματα των παιδιών στις οικογένειες και τις κοινωνίες γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου