ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε. (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Μετεγγραφές φοιτητών: Πότε ξεκινούν – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στο διάστημα απο την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, θα μπορούν  οι φοιτητές, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις μετεγγραφής από τα τμήματα εισαγωγής τους,  σε άλλα ομοειδή τμήματα .
Φέτος ο νόμος για τις μετεγγραφές θα ισχύσει ως έχει, καθώς όπως δήλωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «σε βάθος χρόνου θα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να θεσμοθετήσουμε ένα πιο δίκαιο, αλληλέγγυο και ορθολογικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών».
Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τις αιτήσεις στο παραπάνω διάστημα και αυτό αφορά φοιτητές για μετεγγραφή με μοριοδοτούμενους λόγους, αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.
Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για χορήγηση κατ ́ εξαίρεση μετεγγραφής θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής.
Απαραίτητες διευκρινίσεις 
  • Η μετεγγραφή για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 πραγματοποιείται εφόσον υφίσταται αντιστοιχία, και το Τμήμα υποδοχής λειτουργεί σε αντίστοιχο εξάμηνο. 
  • Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για μία μόνο κατηγορία δικαιούχων.
  • Οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό φοιτητή προπτυχιακού κύκλου σπουδών και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για τους αδελφούς φοιτητές, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής με μοριοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για μία μόνο κατηγορία δικαιούχων και ως εκ τούτου, αν υποβάλουν οριστική αίτηση μετεγγραφής με μία κατηγορία δικαιούχων, δεν θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν οριστική αίτηση μετεγγραφής με άλλη κατηγορία.
  • Ο αποκλεισμός υποβολής οριστικής αίτησης με δεύτερη κατηγορία δικαιούχων πραγματοποιείται μόνο όταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή της αίτησης με μία από τις κατηγορίες δικαιούχων. Στην περίπτωση που ο φοιτητής επιθυμεί να ερευνήσει τις δυνατότητες που του παρέχονται, τόσο με την κατηγορία της μοριοδότησης, όσο και με την κατηγορία των αδελφών φοιτητών, μπορεί να το πράξει, καταχωρώντας τις αιτήσεις του με προσωρινή αποθήκευση. Όταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή μίας εκ των αιτήσεων, δεν θα έχει πλέον δυνατότητα καμιάς πρόσβασης στις υπόλοιπες προσωρινές αιτήσεις που έχει αποθηκεύσει με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δικαιούχων.
  • Για την εξαιρετική περίπτωση που κάποιος υποψήφιος έχει υποβάλει οριστική αίτηση με μία κατηγορία δικαιούχων και αναθεωρήσει την απόφασή του, έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε άρση της οριστικοποιημένης αίτησής του για μία μόνο φορά ανά κατηγορία δικαιούχων και να υποβάλει νέα αίτηση με την ίδια ή άλλη κατηγορία δικαιούχων. Οι αποθηκευμένες αιτήσεις που θα μείνουν σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης θα απορριφθούν.
Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής
Oι φοιτητές, στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 4332/2015 (Α ́76) ή σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού, εφόσον αιτούνται εκ νέου μετεγγραφή από τη Σχολή ή το Τμήμα, στο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής. Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί με εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α ́ και Ομάδας Β ́ Μαΐου – Ιουνίου εκάστου σχολικού έτους, είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή με το 10%) εκ νέου σε Σχολή ή Τμήμα διαφορετικό από αυτό, στο οποίο τους χορηγήθηκε κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη μετεγγραφή, δύνανται να αιτηθούν μετεγγραφή.
Οι φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.
Οι φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για τους οποίους η φοιτητική ιδιότητα διακόπτεται προσωρινά κατά το χρόνο διακοπής της φοίτησης, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.
Φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι. και είναι παιδιά Ελλήνων του εξωτερικού, αλλοδαποί – αλλογενείς, υπότροφοι αλλοδαποί – αλλογενείς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα τμήματα Θεολογικών σχολών των Πανεπιστημίων και στα προγράμματα σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε ποσοστό 1% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές, υπότροφοι ομογενείς, αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 2725/1999.
Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι νοούνται ως
Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (μοριοδότηση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων): Το ετήσιο εισόδημα επιβολής εισφοράς του φορολογικού έτους 2018, του ίδιου του φοιτητή και των μελών της οικογένειάς του. Στην περίπτωση που οι γονείς του αιτούντος τη μετεγγραφή είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα – όπως προσδιορίστηκε ανωτέρω – και των δύο γονέων, εκτός από την περίπτωση φοιτητή αιτούντος μετεγγραφή, η επιμέλεια του οποίου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνο αυτού.
Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (μετεγγραφές αδελφών φοιτητών): Το ετήσιο εισόδημα επιβολής εισφοράς του φορολογικού έτους 2018, του ίδιου του φοιτητή, και των μελών της οικογένειάς του. Στην περίπτωση που οι γονείς του αιτούντος την μετεγγραφή είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα –όπως προσδιορίστηκε ανωτέρω– του γονέα στον οποίο υπάγεται ο φοιτητής ως εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αν οι γονείς του αιτούντος είναι διαζευγμένοι και ο φοιτητής, λόγω ατομικού εισοδήματος, δεν εμφανίζεται ως εξαρτώμενο μέλος, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα του γονέα, στη δήλωση του οποίου αναγραφόταν ως εξαρτώμενο μέλος πριν την υποβολή ατομικής δήλωσης.
Μέλη της οικογένειας: Ο φοιτητής που αιτείται την μετεγγραφή του και όσα τέκνα εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση των γονέων του, ως εξαρτώμενα μέλη καθώς και οι υπόχρεοι στην υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που ο φοιτητής είναι έγγαμος, υπολογίζονται ως μέλη της οικογένειάς του ο/η σύζυγος καθώς και τα τέκνα που αυτός είχε δηλώσει.
Κατά κεφαλήν εισόδημα: Το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος όπως ορίστηκε ανωτέρω με το συνολικό αριθμό των μελών της οικογένειας του αιτούντος (υπόχρεος και εξαρτώμενα μέλη) που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση. Ο υπολογισμός του κατά κεφαλήν εισοδήματος υπολογίζεται αυτοτελώς για κάθε υποβληθείσα φορολογική δήλωση του αιτούντος και των γονέων του/συζύγου.
Μόρια εισαγωγής: τα μόρια βαθμολογίας που συγκέντρωσε ο επιτυχών από τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Προκειμένου για επιτυχόντες που βαθμολογήθηκαν με διαφορετική κλίμακα, όπως οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων Ομάδας Α, τα μόριά τους υπολογίζονται με αριθμητική αναγωγή σε ενιαία κλίμακα με μέγιστο τα 20.000 μόρια ή αντιστοίχως 22.000 ή 24.000 αν  πρόκειται για Σχολή/Τμήμα με ειδικό μάθημα/μαθήματα.
Πόλη: το πολεοδομικό συγκρότημα, το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από έναν ή περισσότερους Δήμους κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 3852/2010 (Α ́ 87), όπως τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης, το κάθε ένα εκ των οποίων νοείται ως μία πόλη.
Τόπος σπουδών: Η Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει το Τμήμα ή η Σχολή φοίτησης.
Τόπος μόνιμης κατοικίας γονέων: Η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Ειδικά για την περιφέρεια της Αττικής όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε αυτήν νοούνται ως μία Περιφερειακή Ενότητα, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων και Ύδρας.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ No 16 / 2019 - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ, ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - UCLan Cyprus




Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως ένδειξη εκτίμησης και ως επακόλουθο της εισήγησης από την Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο.) της Κύπρου, είναι στη ευχάριστη θέση να προσφέρει σε όλα τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ και τις οικογένειές τους:
-          15% Έκπτωση σε όλα τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών της Ελλάδας
-          2 Υποτροφίες ύψους 50% στα αρχικά δίδακτρα για οποιοδήποτε πτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με ειδικά κριτήρια εισδοχής 18/20 στη γενική βαθμολογία απολυτηρίου 
-          5 Υποτροφίες ύψους 40% στα αρχικά δίδακτρα για οποιοδήποτε πτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με ειδικά κριτήρια εισδοχής 17/20 στη γενική βαθμολογία απολυτηρίου
-          5 Υποτροφίες ύψους 40% στα αρχικά δίδακτρα για οποιοδήποτε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω υποτροφίες και μειώσεις ισχύουν εφόσον πληρούνται τα κριτήρια εισδοχής και ισχύουν για εισδοχή τον Οκτώβριο του 2019Οι συγκεκριμένες υποτροφίες αφορούν το πρώτο έτος σπουδών ενώ μπορούν να διατηρηθούν και τα υπόλοιπα έτη σπουδών εάν εξασφαλιστεί το 70% της συνολικής βαθμολογίας και 60% σε κάθε μάθημα.
Επιπρόσθετα, προσφέρεται η δυνατότητα για ολοκλήρωση των πτυχιακών σπουδών σε 3 χρόνια σε μαθητές που έχουν εξασφαλίσει γενικό βαθμό απολυτηρίου 18.5/20 και με IELTS 6.0 (ή αντίστοιχη βαθμολογία σε άλλη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση γνώσης αγγλικής γλώσσας).
Όσον αφορά όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus σημειώνουμε ότι μπορούν να παρακολουθηθούν σε πλήρη φοίτηση (full time) διάρκειας ενός χρόνου ή σε μερική φοίτηση (part time) διάρκειας δύο ετών, και σε ευέλικτα ωράρια για τους εργαζόμενους φοιτητές.   
Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012 ως εγγεγραμμένο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο, έχοντας πάρει πλήρως την Τελική Άδεια Λειτουργίας του καθώς και τα εύσημα από τον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας της Αγγλίας (QAA), προσφέροντας διπλά πτυχία με αυτόματη αναγνώριση τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διεθνώς, προσδίδοντας ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα στους αποφοίτους του, σε μια ομολογουμένως δύσκολη και πολύ ανταγωνιστική αγορά εργασίας. 
Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να αποστείλει τα στοιχεία του/της στην ηλεκτρονική διεύθυνση admissions@uclancyprus.ac.cy με την ένδειξη «Υποτροφίες ΟΠΟΤΤΕ» και Υπεύθυνος Λειτουργός θα επικοινωνήσει με τον κάθε ενδιαφερόμενο/η για περαιτέρω πληροφορίες. Διασαφηνίζεται ότι οι πιο πάνω προσφορές ισχύουν μόνο για νεοεισερχόμενους φοιτητές και δεν μπορούν να συνδυαστούν και/ή να προστεθούν σε οποιαδήποτε άλλη προσφορά ή υποτροφία.
Για οποιεσδήποτε απορίες ή/και διευκρινήσεις παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το τμήμα εισδοχής φοιτητών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, στο τηλέφωνο 24 69 4000 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση admissions@uclancyprus.ac.cy.
Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων και αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση.
Με εκτίμηση,
Λούκας Αλαμπρίτης
Corporate Development Manager
Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ No 14 / 2019 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΠΟΤΤΕ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΓΑΛΑΚΗ.


Tο ΔΣ της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας ΟΠΟΤΤΕ συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, υπεύθυνο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την Παρασκευή 20/09/2019.
Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν οι μετεγγραφές των φοιτητών, σίτιση και στέγαση.
Εκφράστηκε η αντίθεση της ΟΠΟΤΤΕ για το άδικο σύστημα μοριοδότησης των μετεγγραφών που ισχύει, όπως είχε δυστυχώς νομοθετήσει ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας.
Ο Υφυπουργός συμφώνησε απόλυτα με την θέση μας, διαβεβαιώνοντας πώς πρόθεση (συνολικά της κυβέρνησης) είναι να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση σε διάφορα θέματα που έχουν άμεση σχέση και με την δημογραφική πολιτική.
Θα εξεταστούν από κοινού με την Υπουργό το πρόβλημα αλλά σίγουρα θα προστατευθούν οι πρωτοετείς φοιτητές από αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς και το θέμα της στέγασης στις

ΕΣΤΙΕΣ.
Στην συνάντηση τέθηκε και το θέμα της μοριοδότησης των τρίτεκνων εκπαιδευτικών που είναι αναγκασμένοι να γυρνούν την Ελλάδα για χρόνια πριν καταφέρουν να βρεθούν στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους.
Η συνάντηση τελείωσε σε πολύ καλό κλίμα.